Jan Eisenloeffel (1876-1957) was een toonaangevende Nederlandse ontwerper. Eisenloeffel was een enorm veelzijdig en getalenteerd karakter;  hij was naast ontwerper ook edelsmid, ontwerper van interieur, keramiek en sieraden, glazenier, emailleur, tekenaar en boekbandontwerper. 

In zijn jonge jaren trok Eisenloeffel naar Rusland, om in Moskou en Sint. Petersburg museale collecties te bestuderen en ervaring op te doen in grote productieprocessen aldaar. Hij zou aanvankelijk ook bij de befaamde Peter Carl Fabergé in de leer gaan, ware het niet dat hij bij zijn eerste bezoek opmerkte dat hij de gouden siervoorwerpen van Fabergé 'suikerbakkerswerk' vond. Deze mening bracht zijn leerperiode aldaar tot een vroegtijdig einde. Eisenloeffels kennismaking met de grote verschillen tussen de sociale klassen in de Russische samenleving bracht hem tot de overtuiging dat goed vormgegeven voorwerpen bereikbaar zouden moeten zijn voor een ieder. 

Bekend is ook zijn in 1929 ontworpen bestek "700", dat tot begin jaren '50 door Gero is geproduceerd. Dit model, wellicht het best beschreven als een geslaagde samensmelting van het klassieke Hollands Glad met een Art Deco ontwerp, was een van de duurste en meest exclusieve modellen die Gero op de markt bracht. 

 

© 2019 - 2024 L. Groenewoud | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel